Op vrijdag 15 januari 2016 vond het zesde NVvTG congres plaats in pakhuis de Zwijger te Amsterdam. De belangrijkste trends op het snijvlak van technologie en medische wetenschap kwamen aan bod in een dynamisch programma met sprekers uit binnen- en buitenland. Met een volle zaal technisch geneeskundigen, studenten, docenten, medisch specialisten en andere belangstellenden was ook dit jaar het congres een groot succes!
Martijn van Mourik opende als nieuwe voorzitter van de NVvTG het congres met een optimistisch betoog over het kwaliteitsregistratie systeem en stelde de commissie voor die dit belangrijke proces waarborgt en coördineert.
Daarna was het woord aan Rajiv Gupta, radioloog en professor in het MGH en Harvard in Boston. Sinds kort is hij visiting professor bij de opleiding Technische Geneeskunde aan de universiteit Twente. Hij nam ons mee in zijn visie op de nieuwe ontwikkelingen in de zorg, van machine learning tot kleinere en betere diagnostiek, waarbij technologie uiteindelijk voor betere zorg én voor lagere kosten gaat zorgen. Het publiek stond op scherp, en na twee interessante lezingen over patiëntveiligheid in de chirurgie (door prof. Jaap Hamming, vaatchirurg) en de ontwikkeling van de OCT techniek (door Eric Swanson, ondernemer en onderzoeker aan MIT) was het tijd voor een paneldiscussie met deze drie professionals waarbij in een collegetour-setting een interessant vragenvuur geopend werd.
Natuurlijk gaf het congres ook een mooie gelegenheid voor technisch geneeskundigen om hun werk te presenteren; in vijf plenaire research pitches en tien posterpresentaties werd het publiek geprikkeld om kennis te maken met hoogstaand technisch en klinisch relevant onderzoek dat momenteel uitgevoerd wordt in zowel binnen- als buitenland. De kwaliteit was hoog; Laura Peeters ging er uiteindelijk met de prijs voor beste posterpresentatie vandoor. Laura presenteerde haar study design voor onderzoek naar de coördinatie van romp-, hoofd- en armbewegingen tijdens functionele taken, wat past binnen haar promotieonderzoek in het Radboudumc.
De middag begon met drie parallelle sessies, bestaande uit duopresentaties tussen technisch geneeskundigen en experts uit het veld. In de sessie ‘The Future of Surgery’ kwamen trends op gebied van beeldvorming, robotica en simulaties aan bod, waar de sessie ‘Sensing Big Data’ een platform vormde voor discussie over neuromonitoring en het halen van nuttige informatie uit grote hoeveelheden klinische data. Start-up bedrijf PacMed, gerund door jonge ondernemers Wouter Kroese en Willem Herter, vertelde hoe zij met hun data-analyses de huisarts willen ondersteunen door het maken van patiëntspecifieke adviezen. Als laatste gaf de sessie ‘Technical Medicine and Business’ een inspirerende kijk op hoe technisch geneeskundigen een toevoeging kunnen zijn in de wereld van gaming in healthcare en wat er allemaal komt kijken bij de regelgeving tijdens de ontwikkeling en implementatie van medische apparatuur.
Na deze sessies volgde een laatste plenair deel, met lezingen over hoe beeldvorming en genetica ingezet worden tijdens onderzoek naar dementie (door Wiro Niessen, Erasmus MC) en ontwikkelingen op gebied van oncologische chirurgie (door Theo Ruers, NKI-AvL, in samenwerking met Phillips).
Voordat het tijd was voor de feestelijke afsluiting en netwerkborrel, reikte prof. Vooijs de award uit voor het meest klinisch relevante afstudeeronderzoek van het afgelopen jaar. Rianne de Vries werd als winnaar gekozen; zij toonde met haar onderzoek in het AMC aan hoe je met de SpiroNose in de uitademingslucht van mensen kunt bepalen of iemand een longziekte heeft en van welke aandoening sprake is. Naast Rianne waren Lex van Rossum en Richte Schuurmann door de jury geselecteerd als kanshebbers voor de award. Lex deed onderzoek naar niet-invasieve monitoring op de neonatale intensive care in het Radboudumc en Richte studeerde af in het St. Antonius in Nieuwegein, waar hij onderzoek deed op de vaatchirurgie.
Het was een zeer geslaagde dag met inspirerende lezingen, interessante discussies en een enthousiast publiek. Dit alles was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder de bijdrage van onze sprekers en sponsoren; waarvoor hartelijk dank!
De commissie kan met een goed gevoel terugkijken op een fantastisch georganiseerde dag. De NVvTG bedankt daarom Jene Meulstee, Lisanne de Boer, Evelien Geertsema, Bas Pouw, Wouter Nijhof en Thomas Vijn voor hun inzet en creativiteit om het congres mogelijk te maken.
Bent u lid van de NVvTG en heeft u interesse om volgend jaar zelf het congres te organiseren, schroom dan niet om contact op te nemen met het NVvTG bestuur (info@nvvtg.nl).