Promotieplek MRI-onderzoek Duchenne-Spierdystrofie

Status Open
Beschikbaar per -
Werkgever Leids Universitair Medisch Centrum
Afdeling Neurologie
Dienstverband Voltijd
Werktijden 36 uur per week
Locatie Leiden
Sluitingsdatum 31 mei, 2022
Download(s) Download bijlage 1

Overige informatie


Wil jij als arts-onderzoeker of technisch geneeskundige deel uitmaken van onderzoek naar nieuwe cel- en gentherapieën voor Duchenne spierdystrofie? Bouw jij mee aan onze ambitie om binnen vijf jaar tot een eerste klinische trial te komen? Dan ben jij de arts-onderzoeker waar we naar op zoek zijn!

In het kort

  • Je draagt bij aan onderzoek op het gebied van Duchenne-spierdystrofie, een monogene spieraandoening
  • Je werft de kandidaten voor het onderzoek, voert zelfstandig MRI-scans en functietesten uit en verzorgt de analyse van de data
  • Je werkt nauw samen met de afdelingen Radiologie, Anatomie en Humane Genetica
  • Je neemt deel aan (inter)nationale congressen en presenteert hier je data
  • Je bent onderdeel van het grootschalige reNEW consortium
  • Je rondt het werk af in de vorm van een proefschrift

Wat ga je doen?

Als arts-onderzoeker of technische geneeskundige bij de afdeling Neurologie ga je onderzoek doen bij patiënten met Duchenne-spierdystrofie, waarbij je in detail kijkt naar het natuurlijk beloop van deze ziekte ter voorbereiding van een klinische studie. Hierbij maak je gebruik van longitudinaal kwantitatief MRI-onderzoek van de armspieren. Je werk bestaat uit het includeren van patiënten, het maken van de MRI-scans bij de deelnemers en metingen van de spierfunctie gedurende meerdere jaren. Je analyseert deze data en speelt een essentiële rol bij de voorbereiding op een klinische trial bij deze populatie. Dit doe je onder andere in overleg met patiëntvertegenwoordigers en instanties zoals het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) die gaan over de toelating van geneesmiddelen en over de toepasbaarheid van de uitkomstmaten. Indien het past binnen de duur van de aanstelling, speel je uiteraard ook een sleutelrol bij de uitvoer en analyse van deze klinische trial. Daarbij maak je onderdeel uit van het ambitieuze en grootschalige reNEW consortium. Tenslotte neem je deel aan nationale en internationale congressen door presentatie van de data aan de hand van posters en mondelinge presentaties.

Wat vragen wij?

Wij zijn op zoek naar een gedreven arts-onderzoeker of technisch geneeskundige met affiniteit voor spierziekten bij kinderen en jongvolwassenen en de technische aspecten van MRI-onderzoek. Uitstekende communicatieve vaardigheden en enthousiasme voor multidisciplinaire samenwerking zijn essentieel. Je kunt zelfstandig werken en hebt interesse in het opzetten en uitvoeren van kwantitatieve MRI- en functionele testen bij kinderen met een spierziekte. Klinische ervaring in de neurologie is wenselijk maar niet noodzakelijk. Je bent sociaal, communicatief en flexibel. Met vriendelijkheid en volharding weet je onze deelnemers optimaal te begeleiden tijdens alle metingen. Het onderzoeksteam is internationaal en een goede beheersing van het Engels, zowel in schrift als mondeling, is belangrijk. Omdat er direct met patiënten gecommuniceerd wordt is goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel in schift als mondeling vereist.

Je werkplek

Het LUMC is onderdeel van groot meerjarig-onderzoek met als doel om nieuwe cel- en gentherapieën naar de patiënt te brengen. Dit onderzoek wordt ondersteund door het Prinses Beatrix Spierfonds en reNEW, een internationaal consortium van top onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen en Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne. Ons onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een CRISPR-Cas gen editing therapie voor Duchenne spierdystrofie. Patiënten met deze aandoening hebben geen dystrofine-eiwit in de spieren waardoor er ernstige spierzwakte ontstaat, mobiliteit op jonge leeftijd verloren gaat en ademhalings- of hartfalen resulteert in vroegtijdig overlijden. Onze ambitie is om de komende vijf jaar tot een eerste klinische trial te komen. Het project is een samenwerking tussen de afdelingen Radiologie, Neurologie, Anatomie en Humane Genetica van het LUMC. Duchenne- en Becker-spierdystrofie zijn onze speerpunten zowel op gebied van topreferentiële multidisciplinaire zorg als wetenschap. Er is een langlopende samenwerking met de genoemde afdelingen op gebied van translationeel onderzoek. Je komt te werken binnen de hechte neuromusculaire groep van het LUMC. Deze groep kenmerkt zich door een open sfeer en goede samenwerking, en bestrijkt meerdere disciplines. De onderzoeksgroep bestaat naast Dr. Kan (Radiologie) en Dr. Niks (Neurologie) onder meer uit vijf promovendi met verschillende achtergronden, drie post-docs, twee onderzoeksverpleegkundigen, een database manager en coördinator van het Duchenne Centrum Nederland. Ook is het project onderdeel van het grootschalige consortium reNEW, waardoor samenwerking op internationaal topniveau mogelijk is, en het C.J. Gorter MRI Centrum. Hierbij helpen we elkaar bij de uitvoering van klinische trials en patiëntgebonden onderzoek.

Meer informatie

Je krijgt een dienstverband ter vervaardiging van een proefschrift voor de duur van de arbeidsovereenkomst, met een maximum van vier jaar. Als arts-onderzoeker bedraagt je salaris minimaal € 2.986,- en maximaal € 4.707,- (schaal 10, cao UMC). Deze bedragen zijn op basis van een fulltime dienstverband. samen met je promotor het onderzoeksprotocol vast. Je voert het onderzoek uit en evalueert de resultaten uitgebreid. Het hele promotietraject rond je af in de vorm van een proefschrift. Solliciteren kan hier.
Voor deze vacature kunnen referenties worden opgevraagd.
Lees hier meer over het reNew project.

Voor meer informatie over de vacature kun je ook contact opnemen met Erik Niks, (kinder)neuroloog, e-mail: E.H.Niks@lumc.nl , of Hermien Kan, associate professor Radiologie, e-mail: H.E.Kan@lumc.nl .

Carrière in het LUMC

Grensverleggend beter worden; dat is onze missie. Dit geldt niet alleen voor de zorg, maar ook voor onze medewerkers. Om te kunnen blijven leren en ontwikkelen bieden wij interne opleidingen en bijscholing aan. Daarnaast heb je recht op een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantiegeld, fietsregeling en sportbudget. Ook kun je gebruikmaken van onze pensioenregeling bij het ABP, waarbij het LUMC maar liefst 70% van je pensioenpremie betaalt en je netto meer salaris over houdt.

Terug

Sitemap


Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde • KvK: 08200242 • IBAN: NL85 RABO 0153 1487 21 • BIC: RABONLU4NL • Mede initiatiefnemer van: