Larissa Nagtegaal heeft recent haar fellowship afgerond bij de afdelingen KNO/Hoofd-Hals Chirurgie en Radiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Mede dankzij een implementatiesubsidie van het KWF is zij momenteel nog steeds werkzaam op dezelfde afdeling als Technisch Geneeskundig Specialist, waar zij verantwoordelijk is voor de implementatie van kunstmatige intelligentie (AI) in de kliniek.
Kan je vertellen wat het doel was van jouw fellowship?
Larissa vertelt: “Het doel van mijn fellowship was om een AI-model, dat automatisch brughoektumoren segmenteert op MRI scans, verder te ontwikkelen en te implementeren in de kliniek. Dit model berekent na segmentatie nauwkeurig de diameters en het volume van de tumor, wat vervolgens kan worden gebruikt als informatie bij de klinische besluitvorming voor patiënten met een brughoektumor. In de huidige praktijk worden handmatige metingen van de diameters uitgevoerd, maar het vergt duidelijke werkafspraken en accuratesse van de uitvoerder om meetvariatie te voorkomen. Handmatige volumemetingen zijn zo tijdrovend en arbeidsintensief dat deze nog niet breed worden toegepast, hoewel ze betrouwbaarder zijn voor het bepalen van tumorgroei, wat cruciaal is voor de behandelbeslissing. Implementatie van dit AI-model kan dus een grote efficiëntie- en kwaliteitsverbetering teweegbrengen
Het implementeren van AI in de kliniek is een complex proces, met als grootste uitdaging het voldoen aan de Medical Device Regulations (MDR). Hoewel er al veel grote stappen zijn gezet, is dit proces nog niet volledig afgerond.
Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens jouw fellowship
Larissa: tijdens mijn fellowship heb ik mijzelf kunnen specialiseren in het implementatieproces en daarnaast heb ik ook bijgedragen aan verschillende ontwikkelingsstappen van het model, zoals het creëren van de gewenste output die compatibel is met bestaande klinische systemen. Daarnaast is zij betrokken bij het wekelijks multidisciplinair overleg (MDO) waar klinische besluitvorming plaatsvindt voor patiënten met een brughoektumor.
Wat vond je het meest boeiend om te leren of te doen tijdens jouw fellowship?
Larissa: het leukste van mijn werk was de schakel zijn tussen verschillende specialisten, zoals KNO-artsen, radiologen, onderzoekers en ontwikkelaars. Deze gedreven professionals zijn allemaal enorm betrokken bij het implementatietraject. Dankzij deze goede samenwerking kunnen de relevante stappen naar klinische implementatie sneller worden gezet en levert het project een hulpmiddel op dat de klinische praktijk daadwerkelijk verbetert.
Namens de NVvTG van harte gefeliciteerd met je fellowship Larissa!