Actuele cases

Effectievere chemo- en radiotherapie door hyperthermie

Technisch Geneeskundige:

Akke Bakker

Afdeling:

Radiotherapie, Amsterdam UMC (AMC)

Akke Bakker is Technisch Geneeskundige op de afdeling Radiologie van het Amsterdam UMC, locatie AMC. Zij verricht promotieonderzoek gericht op hyperthermie, het verwarmen van tumoren tot 41-43°C door middel van microgolven, en past deze technologie toe in de klinische praktijk.
 
Wat zijn je taken?
Ik doe onderzoek naar de effecten en toepassingen van hyperthermie. Door gebruik te maken van microgolven kunnen we een tumor heel lokaal en gecontroleerd verwarmen om hiermee het effect van radiotherapie en chemotherapie te versterken. Geen enkele patiënt is hetzelfde en daarom bepaal ik samen met de arts de methode van behandelen, voer ik de technisch complexe hyperthermie behandeling uit en analyseer ik het effect van de gegeven behandelingen.
 
Wat heeft de patiënt eraan?
Hyperthermie wordt onder andere toegepast bij terugkerende borstkanker, uitgezaaide huidkanker en baarmoederhalskanker. Doordat we de tumor verhitten kan het effect van de chemo- of radiotherapie worden vergroot. Hierdoor proberen we de effectiviteit van de behandeling te verhogen of kunnen we mogelijk behandelen met minder hoge doses chemo- of radiotherapie, waardoor in vergelijking tot vroegere behandelmethoden de belasting voor de patiënt veel minder is.

Sitemap


Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde • KvK: 08200242 • IBAN: NL85 RABO 0153 1487 21 • BIC: RABONLU4NL