Treat what matters: cellular oxygen

Zuurstof meten op celniveau tijdens operaties

Zuurstof is voor ons als mens één van de meest essentiële moleculen om onze cellen van energie te voorzien. Bloed met zijn erytrocyten is in staat zeer efficiënt de in geademde zuurstof naar de cellen te transporteren. Het kan vele medische oorzaken hebben waardoor de hoeveelheid rode bloedcellen (Hb) afneemt.

Artsen gebruiken momenteel vaak de daling van de Hb concentratie om te bepalen of iemand een bloedtransfusie moet krijgen, terwijl de symptomen van anemie eigenlijk leidend zouden moeten zijn. Hierdoor is het vaak de vraag of de patiënt de transfusie echt nodig heeft, daarbij meegenomen dat een bloedtransfusie tot zeer ernstige complicaties kan leiden. Ieder mens heeft ook compensatie mechanismen om het tekort in Hb op te vangen, echter de één kan meer compenseren dan de ander. Tot op heden is het niet mogelijk goed te bepalen waar het individuele omslagpunt ligt. Wanneer de balans tussen zuurstof aanbod en de zuurstof vraag op cel niveau uit balans is.

Bij Photonics Healthcare werken we aan de mogelijkheid dit omslagpunt te bepalen. Door middel van een nieuwe technologie is het nu mogelijk om de beschikbaarheid en het verbruik van zuurstof te meten in de cellen. Als technisch geneeskundige heb ik het voorrecht om aan deze unieke technologie te mogen werken en om als medisch bedrijf deze nieuwe parameter beschikbaar te maken voor de arts en zeker niet te vergeten de patiënt. Mijn taken zijn de technologische doorontwikkeling, zorgen dat onze monitor een CE keurmerk krijgt, maar ook het opzetten en uitvoeren van studies om onze patiënt monitor toe te passen in de kliniek.

Voor het eerst wordt het mogelijk om non-invasief te monitoren hoe het met de patiënt gaat op celniveau. Dit op een plek waar het uiteindelijk om draait.

 

Rinse Ubbink Erasmus MC/Photonics , Experimentele Anesthesiologie, Rotterdam

Sitemap


Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde • KvK: 08200242 • IBAN: NL85 RABO 0153 1487 21 • BIC: RABONLU4NL