Chief Information Officer in het Slingeland Ziekenhuis

Vrouw pasfoto Malou Peppelman

Malou Peppelman werkt als Chief Information Officer (CIO) in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem. Na haar studie in Enschede, waar ze in 2011 afgestudeerd is, promoveerde ze aan de Radboud Universiteit om daarna in het Slingeland als Programma Manager Innovatie aan de slag te gaan. Sinds juni 2023 werkt ze in dit ziekenhuis als CIO.

Wat is je huidige rol binnen het Slingeland? 

“Als Chief Information Officer ben ik eindverantwoordelijke voor 3 afdelingen: automatisering, informatisering en zorgtechnologie. Automatisering is verantwoordelijk voor het systeembeheer, netwerkbeheer en technisch applicatiebeheer binnen het ziekenhuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werkplekken en het wifinetwerk. Informatisering zit veel meer op het gebied van informatiestromen die de zorgprocessen ondersteunen zoals de inrichting van het elektronisch patiënten dossier. Tenslotte valt onder zorgtechnologie alle medische apparatuur die we in het ziekenhuis gebruiken, van MRI tot bloeddrukmeter en alles daar tussenin.”

 

Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?

“Nadat ik klaar was met de opleiding Technische Geneeskunde ben ik breed gaan oriënteren, zowel in de richting van onderzoek maar ook bij farmaceutische bedrijven. Ik raakte aan de praat met veel verschillende partijen, maar het viel op dat ik toen het meest enthousiast werd van onderzoek. Hierdoor ben ik gestart aan mijn promotieonderzoek. Na afronding hiervan heb ik  nog een aantal jaar gewerkt als Postdoc, maar hierbij merkte ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Toen kwam de functie Programma Manager Innovatie in het Slingeland op mijn pad en ben ik daar voor gegaan. Vanuit deze rol ben ik bezig geweest met de juiste zorg op de juiste plek te brengen, waarbij technologie ondersteunend is aan de benodigde procesverandering. Dit had betrekking op innovaties in verschillende zorgprocessen in het ziekenhuis, denk bijvoorbeeld aan telemonitoring en inzet van draadloze sensoren om continue vitale waarden te meten. Zonder dat ik hiervoor was opgeleid bleek mijn opleiding én mijn werkervaring hier heel relevant voor te zijn: ik was bekend met de techniek, en ook met zorgprocessen, en dus snapte ik hoe dergelijke implementaties geregeld moesten worden. Ook had ik in mijn tijd als PhD’er en Postdoc geleerd om pragmatisch te werken, stappen te zetten en uiteindelijk tot een conclusie te komen. Deze vaardigheden kon ik goed inzetten bij de implementatie van (nieuwe) processen. Het viel me op dat ik hierin een verbindende factor kon zijn. De paar jaren als Programma Manager Innovatie waren een mooie tussenstap tussen mijn eerdere functie als Postdoc en mijn huidige functie als CIO.” 

 

Wat is de grootste meerwaarde van je TG-achtergrond in je huidige baan?

“Tijdens de opleiding TG word je geprikkeld om zelf na te denken, analytisch te zijn en bruggen te bouwen tussen verschillende domeinen. De complexiteit van vraagstukken waar je in de opleiding veelvuldig aan werkt hebben mij veel geleerd. Deze kwaliteiten zet ik tijdens mijn huidige functie nu nog meer in dan tijdens mijn promotieonderzoek. De analytische, probleemoplossende blik van de TG is belangrijk, vooral met alle nieuwe ontwikkelingen op technisch en ICT gebied binnen de gezondheidszorg. Met de toenemende hoeveelheid aan beschikbare data is er steeds meer mogelijkheid en noodzaak voor optimalisatie en transformatie van de zorg, waar de expertise van een TG van grote meerwaarde is.”

 

Heb je meer collega’s met een vergelijkbare achtergrond? 

“Nee, geen van mijn collega’s heeft ook Technische Geneeskunde gedaan. Binnen de afdeling werkt er wel één Biomedisch Technoloog en een klinisch fysicus. Verder werk ik binnen de afdeling met de teammanagers, zorgtechnologen, ICT’ers en Business analisten. Een erg divers team dus! Maar de samenwerkingen gaan verder dan de afdeling zorg- en informatie technologie. Vanuit mijn rol werk ik eigenlijk met en voor de hele ziekenhuisorganisatie.” 

 

Wat vind je het leukst aan je baan?

“Verbanden vinden in de complexiteit van een probleem en daar uiteindelijk een resultaat mee boeken. Ik probeer de taal van verschillende experts te begrijpen, dit eigen te maken en vervolgens weer te verbinden met een andere expert. Het is belangrijk om hierbij de expertise van iedereen op waarde te schatten en de koers te kunnen bepalen. Niet in alles kan ik natuurlijk een expert zijn, maar mede door mijn TG achtergrond kan ik heel goed informatie maar ook verschillende domeinen aan elkaar verbinden.”

 

“Ook is het voor mij belangrijk dat ik word uitgedaagd, wat natuurlijk op meerdere manieren kan. Ik wil graag een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Tot nu toe is dat altijd binnen een ziekenhuis geweest met het oog op de mens/patiënt. Ik werk niet direct met patiënten, maar ik weet dat alles wat ik doe in mijn werk uiteindelijk toch voor de patiënt en de medewerkers in het ziekenhuis is. Dit maatschappelijke aspect, in combinatie met voldoende uitdaging, zijn twee belangrijke elementen die mij in mijn huidige baan enorm aanspreken.”

 

Had je tien jaar geleden verwacht dat je in deze functie terecht zou komen? 

“In het begin van mijn promotie had ik niet gedacht dat ik de management-richting op zou gaan. Pas tijdens mijn Postdoc-periode kwam ik erachter dat ik nog onvoldoende uitdaging had in de onderzoekswereld. Eigenlijk pas 5 jaar geleden, toen ik verder aan het oriënteren was, heb ik naar management gekeken. Toen kwam de gedachte in me op dat dat wellicht wel iets voor mij zou kunnen zijn. Ik ben langzaam naar deze functie toe gegroeid, maar ik had 10 jaar geleden nooit bedacht ‘ja, die functie met dat pad, zo moet mijn carrière eruit gaan zien’.”

 

Je hoort vaker dat de net afgestudeerde TG soms niet goed weet wat de beste vervolgstap is, heb jij dat ook gehad?

“Zeker, ik was namelijk een van de eerste afgestudeerde TG. Het is heel herkenbaar dat je denkt, zodra dat je bent afgestudeerd, ‘nu moet ik weten wat ik wil doen in mijn carrière’. Ik denk dat het normaal is om dat te voelen. Zelf heb ik toen ook gedacht, ‘goh, had ik maar voor tandheelkunde gekozen, dan had ik dat label en kon ik op die banen solliciteren’. Nu, terugkijkend, denk ik dat sommige van mijn kwaliteiten dan minder waren geprikkeld dan tijdens de opleiding TG is gebeurd. Ik weet nu zeker dat ik een goede keuze heb gemaakt door TG te gaan studeren, het is een opleiding waarin ik een mooie basis heb gelegd. Je kan er vele kanten mee op, en dus ook een kant waarmee je zelf vindt het verschil te kunnen maken.” 

 

En waar zie je jezelf over 5 jaar?

“Eigenlijk kan ik hier hetzelfde antwoord op geven als direct na mijn afstuderen; ik heb nog geen idee! Ik wil mezelf blijven uitdagen. Ik wil de persoon zijn die in een bepaalde positie het verschil kan maken, maar in welke vorm of functie dat is, is voor mij minder belangrijk. Ik kijk liever wat er op mijn pad komt en of dat bij mij past. We gaan het zien over vijf jaar!”

Patrick Knipscheer

Patrick Knipscheer werkt als Teammanager Informatisering in het Slingeland ziekenhuis. Met een achtergrond in bedrijfskundige informatie werkt hij sinds 2011 in het ziekenhuis en heeft hij samen met Malou als projectleider de herimplementatie van HiX geleid.

Man pasfoto Patrick Knipscheer

 

Hoe ervaart u het samenwerken met de TG?

“Het samenwerken met Malou gaat heel natuurlijk en op een prettige manier. Haar achtergrond als TG is een mooi verlengstuk tussen de Information Technology (IT) en de zorg, de vertalingen van deze twee werelden komen bij Malou samen. Ze begrijpt de zorg, heeft daar ook bewezen kennis van en wordt daarom zeer gewaardeerd door specialisten en managers. De IT begrijpt ze ook goed, en door haar interesse en leergierigheid vindt ze de knelpunten en pakt ze uitdagingen snel op.”

Wat is de toegevoegde waarde van TG binnen uw afdeling in het ziekenhuis?

“Malou is bij ons de verbindende factor tussen de complexe werelden van IT, zorgtechnologie, innovatie en medische zorg. De combinatie van technische kennis en interesse die met de zorg gedeeld kan worden, en de medische kennis maken de rol die ze heeft compleet. Een TG-er is een uitstekende CIO!”

Vrouw pasfoto Malou Peppelman
Malou Peppelman
Technisch geneeskundinge
Man pasfoto Patrick Knipscheer
Patrick Knipscheer
Teammanager informatisering
Scroll naar boven