De ’technische dokter’: het AD in gesprek met vaatchirurg Jean-Paul de Vries uit het UMCG

In het AD verscheen een artikel over de ’technische dokter’. Jean-Paul de Vries, vaatchirurg, hoogleraar en hoofd van de afdeling chirurgie in het UMCG, benoemt het belang van technologie in het ziekenhuis en hoe de opleidingen Technische Geneeskunde en Klinische Technologie bijdragen aan het opleiden van deze \’technische dokters\’. Als voorbeeld worden bij de vaatchirurgie CT-scans bij dotterbehandelingen en 3D-navigatie technieken bij reparaties van een buikaneurysma gebruikt om deze behandelingen veiliger uit te kunnen voeren. Daarnaast wordt het gebruik van techniek in de nazorg aangestipt, bijvoorbeeld in de vorm van telemonitoring.

Ook benoemt De Vries uitdagingen die er nog liggen voor het inpassen van klinisch technologen in het ziekenhuis. De Vries zegt dat “er een beroepsgroep uit voort moet komen die een vaste plek krijgt in de gezondheidszorg.”

Het inpassen van klinisch technologen in het ziekenhuis is een actueel onderwerp waar de NVvTG focusgroep Klinische Technologie zich op richt. Het doel van deze focusgroep is het vormen van een visie en strategisch plan om te komen tot een structurele inbedding van klinisch technologen in de klinische praktijk.

Wil je meer weten over de focusgroep Klinische Technologie of wil je graag meedenken? Bekijk dan de webpagina over de focusgroepen.

Scroll naar boven