Alette Koopman is sinds 2017 werkzaam op de kinder intensive care in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG, Groningen. Als klinisch fellow technisch geneeskundige wordt zij opgeleid tot expert op het gebied van kunstmatige beademing en ademondersteuning bij kinderen.
Wat zijn je taken?
Op de kinder intensive care wordt het merendeel van de patiënten beademd, met een gemiddelde beademingsduur van 5 dagen. De interactie tussen de beademingsmachine en de patiënt is erg belangrijk. Als Technische Geneeskundige (TG) is het mijn taak om het proces van kunstmatige beademing bij kinderen te initiëren en aan te passen, zodanig dat daarmee de duur van beademing verkort wordt.
Hoe zet jij je TG kwaliteiten in?
Als TG bezit ik een unieke combinatie van kennis van fysiologie, pathologie en technologie. Hierdoor ben ik in staat om bij ernstig zieke beademde kinderen zowel technisch complexe metingen te verrichten als de resultaten te analyseren en interpreteren. Een voorbeeld hiervan is de oesofageale drukkatheter: hiermee kan de transpulmonale druk worden gemeten en op basis van die informatie kunnen we een beter beeld krijgen van de uitrekking van de longblaasjes.
Wat zijn de voordelen voor de patiënt?
De kunstmatige beademing is bij deze jonge patiëntjes levensreddend, maar geeft ook schade aan de longblaasjes. Op basis van mijn analyses stellen we de beademing zodanig in dat er zo weinig mogelijk schade wordt toegebracht aan de longen. In mijn functie zorg ik er daarnaast voor dat innovaties sneller maar op een veilige manier geïmplementeerd worden. Hierdoor blijven nieuwe technologieën minder lang op de plank liggen en kunnen de patiënten er eerder van profiteren.
Dr. Martin Kneyber
Dr. Martin Kneyber is kinderarts-intensivist en medisch hoofd van de sectie Intensive Care Kinderen van het Beatrix Kinderziekenhuis, UMC Groningen.
Wat is de toegevoegde waarde van de TG?
De intensive care is denk ik bij uitstek een afdeling waar een TG kan werken. Er wordt gewerkt op het scherpst van de snede; hoe kunnen allerlei biosignalen afkomstig van de patiënt worden ingezet om de intensive care behandeling op maat te titreren? Alette wordt bij ons opgeleid tot een academisch geschoolde respiratory therapist; daarmee kunnen we de mate van beademing op individueel niveau instellen aan de hand van allerlei geïntegreerde parameters. Het doel is uiteindelijk een kortere duur van beademing voor de patiënt en daarmee een korter verblijf op de intensive care. Zodoende draagt de Technisch Geneeskundige ook positief bij aan de kosteneffectiviteit.
Hoe ervaart u uw rol als opleider van een nieuw soort specialist?
Het is een uitdaging om de fellow kennis te laten maken met meer geneeskundige aspecten: wat is normaal bij een kind en wat is ziekte. Hoe kan deze verworven kennis gebruikt worden en gelinkt aan de meer technische aspecten van het vak.