Het ontwikkelen van de kunstmatige alvleesklier bij Inreda® Diabetic

Helga Blauw is Head of Clinical bij Inreda® Diabetic. Bij dit bedrijf ontwikkelen ze de bi-hormonale kunstmatige alvleesklier, een apparaat om de bloedsuikerspiegel automatisch stabiel te houden bij diabetespatiënten. Helga is gepromoveerd op de kunstmatige alvleesklier in het Amsterdam UMC in samenwerking met het Rijnstate ziekenhuis.

Hoe is jouw carrière bij Inreda® begonnen?

“Na mijn afstuderen in 2012 ben ik bij Inreda® Diabetic gaan werken. Het was toen een start-up en ik was de eerste werknemer die in dienst trad! Ik ben gestart met Research en Development (R&D) werkzaamheden voor de ontwikkeling van de kunstmatige alvleesklier. Tegelijkertijd startte ik met parttime promotieonderzoek in het Amsterdam UMC. Daarbij heb ik breder gekeken naar de kunstmatige alvleesklier. Ik onderzocht onder andere de technische uitwerking, het medicijn glucagon en de psychologische effecten, bijvoorbeeld hoe patiënten het systeem ervaren. Dat ik in deze functie het werken bij een bedrijf kon combineren met wetenschappelijk onderzoek sprak me direct aan!”

Kan je meer vertellen over het bedrijf Inreda®?

“De technologie van Inreda® is bedacht in 2004. Robin Koops, de oprichter en eigenaar van Inreda®, is werktuigbouwkundige én diabetespatiënt. Samen met twee vrienden, een diabetesverpleegkundige en een softwareontwikkelaar, knutselde hij commerciële bestaande apparaten aan elkaar en ontwikkelde een algoritme om diabetes type 1 met een closed loop systeem te behandelen. Dit algoritme dient insuline en glucagon automatisch toe op basis van sensormeetwaarden.

De kunstmatige alvleesklier
De kunstmatige alvleesklier

Met het eerste prototype hebben ze verschillende studies gedaan. Toen ze een grote Europese subsidie binnenhaalden, is Inreda® Diabetic opgericht. Ik ben aangenomen op die subsidie. Het idee was om in 4 jaar te promoveren en het hele apparaat te ontwikkelen voor de patiëntenzorg. Het duurde allemaal wat langer. Vooral het verkrijgen van de CE markering voor het product kostte veel tijd. Ondertussen ben ik steeds meer klinische werkzaamheden gaan doen, zoals het opzetten van klinische studies.”

Je bent dus vanaf het eerste uur bij Inreda® in dienst. Hoe was die eerste periode?

“In een start-up werk je in een klein team en krijg je snel veel verantwoordelijkheden. Ik moest zelf mijn pad vinden en alles zelf ontdekken. Daardoor heb ik mij heel breed kunnen ontwikkelen. Zo heb ik bijvoorbeeld in grote lijnen het behalen van de CE markering uitgezet en daarna zijn er medewerkers aangenomen met meer expertise op dit gebied.”

Hoe heeft het bedrijf Inreda® Diabetic  zich sindsdien ontwikkeld?

“We hebben inmiddels ongeveer 60 mensen in dienst, sinds 2020 is het product CE gecertificeerd en het wordt nu op beperkte schaal in de praktijk gebruikt!

Voor een start-up bedrijf in medische technologie is het verkrijgen van een vergoeding van zorgverzekeraars vaak moeilijk, waardoor de apparatuur uiteindelijk niet op de markt belandt. Wij gaan nu meedoen aan een grote studie met 240 patiënten naar de kosteneffectiviteit van de behandeling. Er zijn nu meer ziekenhuizen en behandelaars betrokken, wat nieuwe uitdagingen brengt. Inreda® ontwikkelt zich nu van een R&D bedrijf tot een servicebedrijf. We verzorgen de logistiek, trainingen over de apparatuur en we beantwoorden vragen van patiënten en zorgprofessionals.”

Wat is je huidige rol en wat zijn je taken?

“We hebben nu een medische en een klinische afdeling. Ik werk bij de klinische afdeling, waar we klinische studies uitvoeren, het apparaat evalueren en de post-market clinical follow-up uitvoeren. Ik ben verantwoordelijk voor deze afdeling en zet bijvoorbeeld de lijnen uit voor nieuwe studies. Op dit moment wordt er één studie uitgevoerd en er zijn meerdere studies in aanvraag bij de medisch ethische toetsingscommissie of in voorbereiding. De medische afdeling van Inreda® houdt zich bezig met medische zaken, literatuur en ontwikkelingen in de markt. Ook verzorgen zij de ondersteuning aan patiënten en behandelaars. De Technisch Geneeskundigen bij Inreda® zijn betrokken bij de ondersteuning aan de patiënten en behandelaars.

Inmiddels werken er in totaal 5 Technisch Geneeskundigen bij het bedrijf. Verder werk ik veel samen met biomedisch technologen en software engineers, die zorgen voor de doorontwikkeling van de algoritmes en functionele dingen vertalen naar echte software. Daarnaast werk ik samen met verpleegkundigen en internisten. Zij zorgen onder andere voor de medische en wetenschappelijke input.

Als bedrijf zoeken wij ook wel veel de publiciteit op om meer bekendheid te krijgen. Wij merken ook dat patiënten hier op zitten te wachten. Als ze ons apparaat ergens hebben gezien, vragen ze vervolgens in de spreekkamer ook naar dit systeem. Ook zij willen graag ons apparaat op de markt krijgen, ik merk dan ook altijd veel enthousiasme na een presentatie. Het is leuk om op die manier in gesprek te blijven met de gebruikers.”

En bevalt het nu om als TG’er bij een bedrijf te werken?

“Het bevalt mij erg goed! Voordelen van het werken bij een bedrijf is dat het behoorlijk snel en doelgericht gaat. Er is veel focus op het eindresultaat en de toepasbaarheid in de praktijk. Ik vind het ook erg mooi dat we in dit bedrijf ook zeker klinisch bezig zijn, aangezien wij ondersteuning bieden aan behandelaars en patiënten. Medisch specialisten vragen aan ons hoe ze het apparaat moeten instellen, hoe de data geïnterpreteerd moet worden et cetera. Soms bel ik ook met patiënten als zij vragen hebben over onze apparatuur. Zo leer ik continu bij over het gebruik van de apparatuur in het dagelijks leven. Wij staan dus erg dichtbij de patiënt!”

Ben je door buiten een ziekenhuis te werken anders naar de ziekenhuizen gaan kijken?

“Het valt me op hoe weinig tijd er in het ziekenhuis is voor een goede implementatie van de apparatuur in de praktijk. Er is veel onbenut potentieel in de techniek, zowel binnen als buiten de diabeteszorg. Ik denk dat we daar nog veel stappen in kunnen maken. Hier ligt daarom een belangrijke taak voor de bedrijven, om ook in de onderzoeksfase betrokken te zijn. Bedrijven kunnen onderzoekers in het ziekenhuis helpen om geen waardevolle toepassingen te missen. Daartegenover is voor de bedrijven feedback van artsen en patiënten zeer waardevol. Door goede samenwerking kunnen ziekenhuizen en med-tech bedrijven elkaar zeker versterken!”


 

Robin Koops

Oprichter en eigenaar van Inreda® Diabetic

Robin Koops is oprichter en eigenaar van Inreda® Diabetic. Hij werkt samen met Helga en zo’n 60 andere collega’s aan de doorontwikkeling en implementatie van de kunstmatige alvleesklier.

Foto: JacqRoos Fotografie

Wat is de meerwaarde van TG binnen dit bedrijf en welke kennis is het meest waardevol?

“We hebben meerdere Technisch Geneeskundigen in dienst. Wij werken met een complex technisch apparaat dat gebruikt wordt in de kliniek. Het is daarom heel waardevol voor ons om zowel de technische als de medische kant te begrijpen en beide ‘talen’ te spreken. Ook hebben wij regelmatig contact met de patiënt en is het voor ons een meerwaarde dat Technisch Geneeskundigen een BIG-registratie hebben.

Het werk van de Technisch Geneeskundigen is bij ons erg doelgericht. Onze studies hebben bijvoorbeeld als doel om certificering te behalen, de indicaties uit te breiden en de effectiviteit en veiligheid van het apparaat te onderzoeken. Je ziet daarbij heel duidelijk resultaat van het werk, met positief effect op de patiënt. Het werk past dus uitstekend bij het beroepsprofiel van de TG’er.”

 

Bieden jullie ook stageplekken aan voor TG?

“Jazeker, we bieden bedrijfsstages aan in samenwerking met het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Ik zou het heel mooi vinden als het in de toekomst ook mogelijk wordt om een afstudeeronderzoek uit te voeren bij een bedrijf zoals het onze. Zorg op afstand door middel van techniek is absoluut de toekomst en daarin spelen TG’ers bij de bedrijven die de techniek ontwikkelen en implementeren een hele belangrijke rol!”

Nog meer geïnteresseerd naar de kunstmatige alveesklier en Helga’s werkzaamheden?
Lees dan hier een artikel in het Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde over de kunstmatige alvleesklier.

Scroll naar boven