Nienke Timmermans: TG’er met een 10!

Vorige maand is Nienke Timmermans afgestudeerd van Technische Geneeskunde met een 10 voor haar Master Thesis. Daarmee is ze Cum Laude afgestudeerd van de Universiteit Twente. De titel van haar Thesis luidt: ‘Accuracy of arterial blood pressure waveform measurement via catheter manometer systems in neonatal intensive care’. Lees hieronder de ervaring van Nienke over haar afstudeerproject en vervolgstappen!

Mijn tweede M2-stage deed ik ook bij de Neonatologie van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Omdat ik het daar toen erg naar mijn zin heb gehad, besloot ik om terug te komen voor mijn afstudeerstage. Met name de diversiteit aan ziektebeelden en ethische aspecten die ik daar tegenkwam vond ik erg interessant en leerzaam, maar ook de enthousiaste begeleiders en sfeer op de afdeling droegen bij aan de keuze voor deze afstudeerplek. Ik werd daar echt als onderdeel van het team gezien.

Het doel waarmee ik mijn afstudeerstage begon was om te onderzoeken of we de cardiovasculaire monitoring van kritisch zieke pasgeborenen kunnen verbeteren door het analyseren van de arteriële bloeddrukgolfvormen. Op dit moment wordt er in de kliniek vooral naar de gemiddelde bloeddruk gekeken, maar dit geeft onvoldoende informatie over de cardiac output en systemische vaatweerstand van de pasgeborene. Het zou fantastisch zijn als we de bloeddrukgolfvormen, die op dit moment toch al gemeten worden, kunnen gebruiken om hier meer informatie over te krijgen. Al snel bleek echter dat de nauwkeurigheid van de invasief gemeten bloeddruksignalen nog verder onderzocht moest worden. Hiervoor heb ik metingen gedaan met een in-vitro opstelling en metingen aan de bloeddrukmeetsystemen in de kliniek. Ook heb ik onderzocht of we de nauwkeurigheid kunnen verbeteren door de bloeddruksignalen te reconstrueren. Het project werd hierdoor behoorlijk technisch, maar dat ligt mij wel.

Ik krijg veel energie van programmeren, wat ook goed van pas komt als ik in juni ga starten als PhD kandidaat bij het AI for Parkinson lab binnen het Radboudumc. Hierbij ga ik helpen de grote hoeveelheid data te analyseren die gedurende 3 jaar met een smartwatch is gemeten bij een grote groep Parkinson patiënten in de thuissituatie. Ik ben erg benieuwd welke digitale biomarkers we daar uit kunnen halen om artsen meer inzicht te geven in de symptomen van Parkinson. Ook kijk ik ernaar uit om meer te leren over het ontwikkelen en toepassen van AI algoritmen. Dat is op dit moment echt een ‘hot topic’ en ik hoop als Technisch Geneeskundige uiteindelijk bij te kunnen dragen aan een nuttige en verantwoorde toepassing van AI in de gezondheidszorg.

Vanuit de NVvTG willen wij Nienke feliciteren met dit resultaat en wensen haar veel succes en plezier in haar vervolgonderzoek!

Een foto van Nienke (links) en Hans Zwart (rechts), zowel voorzitter als technisch begeleider van haar project:

Scroll naar boven