Merel van der Stelt wint Prof. Dr. G.P. Vooijs Award 2021!

Merel van der Stelt wint de Vooijs Award 2021

Op 30 april is tijdens het TiiM congres voor de achtste keer de Prof. Dr. G.P. Vooijs Award uitgereikt. Dit jaar ging de award naar Merel van der Stelt van de Universiteit Twente. Merel heeft tijdens haar M3 stage aan het 3D lab van het RadboudUMC onderzoek gedaan naar het 3D printen van protheses voor lage inkomenslanden.

Merel begon in 2018 met een feasability study naar de toegevoegde waarde van 3D geprinte protheses in ontwikkelingslanden. Deze studie beschrijft de mogelijkheden van één 3D scanner en één 3D printer. De scanner wordt gebruikt om de stomp van een patiënt te scannen waar later de prothese op aangemeten wordt, de 3D printer wordt gebruikt om een prothesekoker mee te vervaardigen. In Nederland worden 3D geprinte protheses veelal met selective laser sintering (SLS) vervaardigd, de protheses in dit project worden met fused deposition modelling (FDM) vervaardigd. De eerste prothese bleek boven verwachting goed! “Vaak wordt gedacht dat FDM een minder sterk product oplevert maar onze sterktetesten bewijzen dat fdm protheses eigenlijk net zo sterk kunnen zijn”, vertelt Merel.

De prothese haalde de gewenste sterkte, daarom volgde de grote stap naar Sierra Leone. Met een auto vol printmateriaal reed Merel naar Afrika. In samenwerking met het Masanga Hospital en plaatselijke fysiotherapeuten heeft ze 8 protheses aangemeten en de patiënten begeleidt bij het gebruik. De grootste uitdaging in de toekomst is een duurzame implementatie. Het doel van het project is om de bewoners te leren om gaan met de printers en materialen, alsook voorzien in fysiotherapie, zonder dat er een westerse technisch geneeskundige aanwezig hoeft te zijn. Het ultieme doel is om de 3D apparatuur op zijn volst te benutten en inwoners van kleine dorpen te voorzien van passende protheses zonder dat ze daarvoor naar de grote steden hoeven af te reizen. Wij wensen Merel nog gigantisch veel succes toe met dit project!

Geïnteresseerd geraakt? Meer informatie lees je op https://www.3dsierraleone.com/ 

Merel van der Stelt wint de Vooijs Award 2021
Scroll naar boven