Saskia van Heumen is met een 10 afgestudeerd voor de Master Technical Medicine. Het doel van haar afstudeeronderzoek was het bekijken van de klinische haalbaarheid van LED-gebaseerde foto-akoestische beeldvorming van de lymfevaten bij patiënten met secundair lymfoedeem. De afstudeercommissie bestond uit Prof. dr. Gijs van Soest, Dr. Dalibor Vasilic, Jonas Riksen (mede Technisch Geneeskundige), Dr. Elefheria Astreinidou en Dr. Willem Grootjans. Dr. Mithun Kuniyil Ajith Singh was betrokken bij het onderzoek vanuit Cyberdyne Inc. (leverancier van het device).
Saskia heeft deze afstudeerstage gevonden via de afstudeerdatabase van de opleiding. In deze database stonden afdelingen en opdrachten die hadden aangegeven graag een TM afstudeerder te willen begeleiden en daarvoor een opdracht beschikbaar te hebben. Toen ze aan het zoeken was naar een afstudeerplek viel deze opdracht haar op, omdat er veel verschillende aspecten aan de opdracht zaten. Het bestond zowel uit het doen van een METC aanvraag, van een fantoomonderzoek en een klinisch onderzoek. De veelzijdigheid van de opdracht en de samenwerking met een chirurgische afdeling (plastische chirurgie), de biomedical engineering afdeling alsook een bedrijf, leken haar een leuke uitdaging. Na een gesprek met de begeleiders van de opdracht was het snel duidelijk: ze wilde graag deze opdracht als haar afstudeeronderzoek!
Het doel van het onderzoek op de afdeling Plastische Chirurgie in het Erasmus MC, was het bekijken van de klinische haalbaarheid van LED-gebaseerde foto-akoestische beeldvorming van de lymfevaten bij patiënten met secundair lymfoedeem. Bij de Plastische Chirurgie beelden ze de lymfevaten af voor indicatiestelling en planning van de lymfoveneuze anastomose als behandeling van lymfoedeem. Ze wilden graag onderzoeken of foto-akoestiek hiervoor een betere methode zou zijn om de lymfevaten met meer detail en resolutie af te kunnen beelden in vergelijking met de huidige beeldvormingsmethode (near-infrared fluorescence). Voor beide technieken wordt indocyaninegroen (ICG) gebruikt als contrastmiddel.
Deel van het team (v.l.n.r Prof. dr. Gijs van Soest, Saskia van Heumen, Jonas Riksen, Dr. Mithun Kuniyil Ajith Singh)