Slimme pleister maakt monitoring van COVID-patiënten op afstand mogelijk

Technisch Geneeskundige Martine Breteler heeft zich tijdens de pandemie ingezet voor slimme, digitale zorg in het UMC Utrecht. Dit heeft geleid tot het gebruik van een biosensor die als pleister op de borst van een patiënt wordt geplakt en monitoring van vitale waarden op afstand mogelijk maakt. In een speciale monitoringskamer, bezet door coassistenten en studenten Technische Geneeskunde, kunnen de hartslag en ademhalingsfrequentie van de patiënten in de gaten gehouden worden. Zij kunnen vervolgens de verpleegkundigen waarschuwen wanneer de vitale waarden van de patiënt veranderen.

Wegens het grote succes van deze monitoringskamer heeft het UMC Utrecht dit recent omgezet in een structurele bestemming: het medisch regiecentrum. Hier worden dagelijks patiënten die thuis zijn gemonitord door ziekenhuispersoneel. Deze inzet van e-Health heeft voor zowel de patiënt als voor het medisch personeel veel voordelen. Zo hebben de verpleegkundigen meer tijd voor het overige werk en geeft het patiënten een veilig gevoel, omdat ze weten dat ze op afstand in de gaten gehouden worden.

Wil je meer weten over deze ontwikkeling? Luister dan deze aflevering van de podcast ‘Beter’ van BNR, waarin Martine Breteler te gast is. Het volledige artikel kan je hier lezen, net zoals het nieuwsbericht van het UMC Utrecht. Tot slot wordt in onderstaande video uitgelegd hoe de slimme pleister werkt en geïmplementeerd werd.

Scroll naar boven