Sven Stuiver co-host bij webinar start Rijnstate Depressiecentrum

Sven Stuiver TG webinar start Rijnstate Depressiecentrum

Sven Stuiver, Technisch Geneeskundige, was co-host bij een webinar ter lancering van het Rijnstate Depressiecentrum. In deze webinar spraken ze over mogelijkheden bij therapieresistente patiënten met depressie. 

Wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Sven Stuiver en ik werk sinds juli 2021 als technisch geneeskundige op de afdeling psychiatrie in het Rijnstate. Hier voer ik behandelingen uit voor patiënten met een (ernstige) depressie die niet of onvoldoende reageren op psychofarmaca en/of psychotherapie. Deze groep patiënten krijgt lang niet altijd de juiste zorg en daarom heeft onze de afdeling het Rijnstate Depressiecentrum opgericht. De behandelingen waar we over beschikken zijn onder andere een esketamine behandeling (intraveneus), magnetische hersenstimulatie (rTMS) en elektroconvulsietherapie (ECT). Dit doe ik vier dagen per week, waarbij ik de resterende dag besteed aan mijn PhD-traject dat zich focust op het onderzoeken van elektrofysiologische mechanismen van ECT.”

Wat is jouw bijdrage als TG’er in dit centrum?

“Als TG’er heb ik samen met de afdeling bedacht hoe we de relatief nieuwe ketamine en rTMS behandelingen het beste kunnen aanbieden aan onze patiënten. In eerste instantie bestond dit veelal uit het opstellen van behandelprotocollen, het inrichten van het zorgproces, maar later bijvoorbeeld ook uit het aanschaftraject van het rTMS-apparaat. Inmiddels zijn deze processen afgerond en houd ik me vooral bezig met de patiëntenzorg. Om patiënten en verwijzers te informeren over de noodzaak van ons centrum en de behandelmogelijkheden organiseerden we op 13 oktober een webinar hierover.”

Welk deel van het webinar kunnen mensen meer info krijgen in jouw deel?

“Om een goed beeld te krijgen van het centrum raad ik aan om het volledig te bekijken. Met name het verhaal van Anton aan het begin is zeker de moeite waard om te zien. Het geeft een goed beeld van de ernst van de aandoening en de impact ervan op hem en zijn naasten. Mocht je met name geïnteresseerd zijn in informatie over een aantal behandelingen dan kun je starten met kijken vanaf 17:00 min.”

Scroll naar boven