Studenten TU Delft ontwikkelen simpel beademingsapparaat voor Corona patiënten

Maandag 16 maart zijn 30 TG studenten, onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar, opleidingsdirecteur Technische Geneeskunde aan de TU Delft, het LUMC en het Erasmus MC, begonnen aan initiatief OperationAIR – Assist In Respiration. Het team zet zich in om een simpel en snel te produceren beademingsapparaat te ontwikkelen als noodoplossing voor corona patiënten.

“Zorgverleners werken overuren en als TG studenten willen wij ook een bijdrage leveren in deze crisistijd. Toen wij hoorden over OperationAIR was de keuze snel gemaakt. Als TG ben je vaak bezig om medische problemen te vertalen naar technische oplossingen zodat patiënten de best mogelijke zorg krijgen. Iedere patiënt zou intensieve zorg met beademing moeten kunnen krijgen en met dit doel voor ogen werken we hard aan een noodoplossing. Vorige week zijn de ontwerpeisen opgesteld samen met intensivisten uit het LUMC en TG Peter Somhorst van de Intensive Care afdeling van het Erasmus MC. Momenteel is het ontwerp af en worden er meerdere prototypes gebouwd. We hopen de prototypes dit weekend te kunnen testen met een testlong.”

OperationAIR is opgezet vanuit de masteropleiding Technical Medicine maar ondertussen werken ook studenten van andere disciplines mee, waaronder Biomedical Engineering, Software Engineering en Industrieel Ontwerpen. De studenten werken in drie subteams: Team Management en Communicatie, Team Design en Team Realisatie. De teamleden werken waar mogelijk vanuit huis in verband met de landelijke corona richtlijnen. Meer informatie over OperationAIR is te vinden op www.operationair.org.

Scroll naar boven