Wie is de technisch geneeskundige?

De technisch geneeskundige

De technisch geneeskundige (TG) is een zorgprofessional met (specifieke) expertise op deelgebieden van de geneeskunde, de technische wetenschappen en informatica. De technisch geneeskundige is gericht op het verbeteren van diagnostiek en therapie door middel van innovatief gebruik van technologie in de zorg. De technisch geneeskundige combineert medische kennis en vaardigheden met expertise in moderne technologieën om deze optimaal en veilig toe te passen bij de patiënt.

Klinisch technoloog

De technisch geneeskundige is vanaf 1 juli 2020, onder de titel klinisch technoloog (KT), definitief opgenomen als artikel-3 beroep in de wet BIG. De klinisch technoloog is daarmee officieel erkend als zorgprofessional. Alleen BIG-geregistreerd technisch geneeskundigen mogen de beschermde titel klinisch technoloog voeren.

Wet BIG  »

Beroepspraktijk

De technisch geneeskundige werkt voornamelijk in topklinische of academisch ziekenhuizen. Technisch geneeskundigen zijn werkzaam in uiteenlopende deelgebieden van de geneeskunde, zoals bijvoorbeeld binnen afdelingen als cardiologie, chirurgie, neurologie, radiologie, nucleaire geneeskunde en de intensive care, maar ook vakgebied overstijgend, bijvoorbeeld bij 3D-planningen van operaties of kunstmatige intelligentie. Hierbij levert de TG een bijdrage aan de diagnostiek of behandeling van complexe patiënt-specifieke casussen. De technisch geneeskundige is daarbij nauw betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek van deze afdelingen, alsook innovatietrajecten voor nieuwe technologische toepassingen. Vanwege zijn specifieke expertise is de TG vaak betrokken in multidisciplinaire teams.

Download Infographic: NVvTG Infographic september 2022 digitaal

Cases

Meer inzicht in de werkzaamheden van technisch geneeskundigen in de klinische praktijk?
Op onze website vindt u verschillende cases uit het werkveld.

Bekijk TG cases  »

Functieprofiel

Het functieprofiel TG/KT beschrijft de taken en verantwoordelijkheden van de technisch geneeskundige / klinisch technoloog. Deze functiebeschrijving is tot stand gekomen in samenwerking met de LAD/FBZ volgens het NFU Fuwavaz-functiewaarderingssysteem.

Functieprofiel TG  »

Sitemap


Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde • KvK: 08200242 • IBAN: NL85 RABO 0153 1487 21 • BIC: RABONLU4NL