Wie is de technisch geneeskundige?

De technisch geneeskundige

De technisch geneeskundige (TG) is een technisch medisch specialist met een (specifieke) expertise op deelgebieden van de geneeskunde, de technische wetenschappen en informatica. De technisch geneeskundige is gericht op het verbeteren van diagnostiek en therapie in de gezondheidszorg door middel van innovatief gebruik van technologie. De technisch geneeskundige combineert medische kennis met de vaardigheden om moderne technologieën te doorgronden en optimaal toe te passen om zo de patiëntenzorg te verbeteren.
 

Beroepspraktijk

De technisch geneeskundige werkt voornamelijk in topklinische of academisch ziekenhuizen. Technisch geneeskundigen zijn werkzaam in uiteenlopende deelgebieden van de geneeskunde, zoals bijvoorbeeld binnen afdelingen als cardiologie, chirurgie, neurologie, radiologie, nucleaire geneeskunde en de intensive care, maar ook vakgebied overstijgend, bijvoorbeeld bij 3D-planningen van operaties of kunstmatige intelligentie. Hierbij levert de TG een bijdrage aan de diagnostiek of behandeling van complexe patiënt-specifieke casussen. De technisch geneeskundige is daarbij nauw betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek van deze afdelingen, alsook innovatietrajecten voor nieuwe technologische toepassingen. Hiernaast is de TG betrokken bij kennisoverdracht binnen multidisciplinaire teams.
 

Cases

Meer inzicht in de werkzaamheden van technisch geneeskundigen in de klinische praktijk?
Op onze website vindt u verschillende cases uit het werkveld.
 
Bekijk TG cases  »
 

Functieprofiel Technisch Geneeskundige

Het functieprofiel beschrijft de taken en verantwoordelijkheden van de technisch geneeskundige en is geschreven volgens de koppen van het NFU Fuwavaz functiewaarderingssysteem. Deze functiebeschrijving is tot stand gekomen in samenwerking met de LAD/FBZ.
 
Functieprofiel TG  »

Sitemap


Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde • KvK: 08200242 • IBAN: NL85 RABO 0153 1487 21 • BIC: RABONLU4NL • Mede initiatiefnemer van: