Technische Geneeskunde

De technisch geneeskundige (TG) is een zorgprofessional met (specifieke) expertise op deelgebieden van de geneeskunde, de technische wetenschappen en informatica. De technisch geneeskundige is gericht op het verbeteren van diagnostiek en therapie door middel van innovatief gebruik van technologie in de zorg. De technisch geneeskundige combineert medische kennis en vaardigheden met expertise in moderne technologieën om deze optimaal en veilig toe te passen bij de patiënt.

Klinisch Technoloog

De technisch geneeskundige is vanaf 1 juli 2020, onder de titel klinisch technoloog (KT), definitief opgenomen als artikel-3 beroep in de wet BIG. De klinisch technoloog is daarmee officieel erkend als zorgprofessional. Alleen BIG-geregistreerd technisch geneeskundigen mogen de beschermde titel klinisch technoloog voeren.

Beroepspraktijk

De technisch geneeskundige werkt voornamelijk in topklinische of academisch ziekenhuizen. Technisch geneeskundigen zijn werkzaam in uiteenlopende deelgebieden van de geneeskunde, zoals bijvoorbeeld binnen afdelingen als cardiologie, chirurgie, neurologie, radiologie, nucleaire geneeskunde en de intensive care, maar ook vakgebied overstijgend, bijvoorbeeld bij 3D-planningen van operaties of kunstmatige intelligentie. Hierbij levert de TG een bijdrage aan de diagnostiek of behandeling van complexe patiënt-specifieke casussen. De technisch geneeskundige is daarbij nauw betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek van deze afdelingen, alsook innovatietrajecten voor nieuwe technologische toepassingen. Vanwege zijn specifieke expertise is de TG vaak betrokken in multidisciplinaire teams.

Functieprofiel

Het functieprofiel TG/KT beschrijft de taken en verantwoordelijkheden van de technisch geneeskundige / klinisch technoloog. Deze functiebeschrijving is tot stand gekomen in samenwerking met de LAD/FBZ volgens het NFU Fuwavaz-functiewaarderingssysteem.

Clusters

NVvTG clusters zijn en worden opgericht om TG’ers bij elkaar te brengen binnen het eigen vakgebied en daarmee de beroepsgroep verder in te bedden in zowel de kliniek als daarbuiten.

Cases

Meer inzicht in de werkzaamheden van technisch geneeskundigen in de praktijk? 

Regelmatig spreken we met technisch geneeskundigen om meer te weten over hun huidige functie, hoe ze hier gekomen zijn en hoe ze hun technisch geneeskundige kwaliteiten inzetten binnen hun werk.

Technisch Geneeskundige bij de IC Neonatologie
Lees meer
Template case en nieuwsbericht
Chief Information Officer in het Slingeland Ziekenhuis
Lees meer
Template case en nieuwsbericht
Program officer bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Lees meer
Case Marijn Mulder en Rob Warnaar
Docent-onderzoekers bij de opleiding Technische Geneeskunde aan de University of Twente
Lees meer
Het ontwikkelen van de kunstmatige alvleesklier bij Inreda® Diabetic
Lees meer
Thuis bloeddrukdalingen meten: een samenwerking met het ziekenhuis, de universiteit en twee bedrijven
Lees meer
Scroll naar boven