Beeld

Icoon cluster beeld

Cluster Beeld

Medische beeldvorming is een belangrijke pijler binnen de zorg en bij uitstek een vakgebied waar kliniek en techniek samenkomen. Het cluster Beeld richt zich op de vele TG die werken met medische beelden en omvat disciplines waarin beeldvorming en beeldverwerking een centrale rol spelen voor zowel diagnostische als therapeutische toepassingen. 

De technisch geneeskundige in de medische beeldvorming

Medische beeldvorming is een essentieel onderdeel van de huidige gezondheidszorg waar de innovatie in volle gang is. Hierdoor nemen het gebruik en de mogelijkheden van medische beeldvorming toe, alsmede de complexiteit van de technieken. Met kennis van zowel de onderliggende technieken als de klinische toepassingen dragen TG uit het cluster Beeld bij aan de ontwikkeling en optimale toepassing van beeldvormende technieken.

TG uit het cluster Beeld zijn werkzaam in de directe patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs of in de medtechindustrie. Ze werken met een verscheidenheid aan beeldvormende technieken, denk hierbij aan MRI, CT, ultrasound, PET en microscopie. Vakgebieden waar de TG werkzaam zijn omvatten onder andere de radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie en pathologie. Medische beeldvorming wordt hierbij ingezet voor zowel diagnostische als therapeutische doeleinden.

Cluster structuur

Werkzaamheden van TG uit het cluster Beeld omvatten bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe beeldvormende technieken, de optimalisatie van beeldacquisitie en -reconstructie voor verbetering van beeldkwaliteit, het versnellen van de beeldvorming of het verminderen van stralingsbelasting, de ontwikkelingen van methodes voor beeldanalyse (automatisering, deep learning), de toepassing van beeldvorming voor het nauwkeuriger maken van bestralingsbehandelingen en de toediening van ioniserende straling voor therapeutische doeleinden. TG dragen zo bij aan een optimale, veilige en efficiënte inzet van medische beeldvorming. Een andere belangrijke rol voor TG is het samenbrengen en verbinden van specialismen waar medische beeldvorming wordt gebruikt en de industrie. 

Het cluster Beeld richt zich op het samenbrengen van alle TG werkzaam binnen de medische beeldvorming en beeldverwerking om kennisuitwisseling en samenwerking te faciliteren. Om dit te bereiken organiseert de stuurgroep van cluster Beeld zes keer per jaar een nascholingsbijeenkomst of netwerkevenement voor de leden van het cluster. Verder werkt de stuurgroep aan een visie en mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van TG in het cluster. De stuurgroep houdt haar leden op de hoogte van de ontwikkelingen en interessante congressen via een maandelijkse nieuwsbrief.

Wil jij op de hoogte gehouden worden van clusteractiviteiten en ontwikkelingen of actief worden bij het cluster? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of neem contact op met de stuurgroep via cluster-beeld@nvvtg.nl.

De stuurgroep van cluster Beeld bestaat uit:

  • Anouk Corbeau
  • Maureen Groot Koerkamp
  • Anita Harteveld
  • Marijn Mostert
  • Nienke Wassenaar
  • Myrte Wennen
Scroll naar boven