Opleidingen Technische Geneeskunde

Technische geneeskunde is een nieuwe academische medische discipline met als doel professionals op te leiden die de patiëntenzorg kunnen verbeteren door het inzetten van medische technologie. Het interdisciplinaire onderwijs van deze opleiding bestaat uit een drie jaar durende bachelor en een drie jaar durende master. Bij de bachelor opleiding technische geneeskunde leer je vanaf dag één zowel technische als medische kennis en vaardigheden. De master bestaat uit een jaar technische specialisatie en uit twee jaar roulerende stages in verschillende ziekenhuizen.

Na deze zesjarige opleiding beschikt de afgestudeerde technisch geneeskundige over de kennis en de vaardigheden die nodig zijn om verbeterde diagnostische technieken en behandelmethodes te ontwerpen en in te zetten in het belang van patiënten.

Momenteel wordt de opleiding technische geneeskunde alleen aan de Universiteit Twente aangeboden. De Technische Universiteit Delft, het Leids Universitatair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC zijn gestart met de opleiding in september 2014, waarvoor in maart 2014 accreditatie is verleend.

Universiteit Twente

Sinds 2003 biedt de Universiteit Twente de opleiding Technische geneeskunde aan. Aan de Universiteit Twente is te specialiseren in twee mastertracks:  Medical Imaging & Intervention (MII) en Medical Sensing & Stimulation (MSS). De Universiteit Twente beschikt over het “Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM)”, dat de mogelijkheid biedt om te werken met state of the art simulatie technologie voor zowel onderwijs als onderzoeksdoeleinden. Er is daarnaast veel samenwerking met het Radboud Universitair Medisch Centrum. In 2014 is de bachelor technische geneeskunde wederom benoemt tot topopleiding volgens de keuzegids universiteiten.

UT-TG logo klein.gif

TU Delft, Erasmus MC, LUMC

In september 2014 zijn ook de TU Delft, Erasmus MC en LUMC van start gegaan met het aanbieden van de bacheloropleiding technische geneeskunde onder de naam klinische technologie. De hoofdlocatie is de TU Delft en studenten volgen een of meerdere dagen per week ook college of practica in het Erasmus MC of LUMC.

Logo_tu-delftLogo Erasmus Universiteit Rotterdam ZWARTuniversiteit_leiden

Sitemap


Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde • KvK: 08200242 • IBAN: NL85 RABO 0153 1487 21 • BIC: RABONLU4NL • Mede initiatiefnemer van: