Opleidingen Technische Geneeskunde

Technische Geneeskunde is een academische medische discipline met als doel professionals op te leiden die de patiëntenzorg kunnen verbeteren door het inzetten van medische technologie. Het interdisciplinaire onderwijs van deze opleiding bestaat uit een drie jaar durende bachelor en een drie jaar durende master. Bij de bachelor opleiding Technische Geneeskunde/Klinische Technologie leert de student vanaf dag één zowel technische als medische kennis en vaardigheden. De master Technical Medicine bestaat uit een jaar technische specialisatie en uit twee jaar roulerende stages in verschillende ziekenhuizen.

Na deze zesjarige opleiding beschikt de afgestudeerde Technisch Geneeskundige (TG) over de kennis en de vaardigheden die nodig zijn om verbeterde diagnostische technieken en behandelmethodes te ontwerpen en in te zetten in het belang van patiënten. Met het masterdiploma Technical Medicine kan de TG zich registreren als Klinisch Technoloog in het BIG-register.

Momenteel worden deze opleidingen aangeboden aan de Universiteit Twente in Enschede, en in een samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC. Beide opleidingen hanteren dezelfde eindtermen.

Universiteit Twente

Sinds 2003 biedt de Universiteit Twente de opleiding Technische Geneeskunde aan. De Universiteit Twente beschikt over het TechMed Centrum wat de mogelijkheid biedt om te werken met state of the art simulatietechnologie voor zowel onderwijs als onderzoeksdoeleinden. Er is daarnaast gedurende de opleiding veel samenwerking met het Radboud Universitair Medisch Centrum. De bacheloropleiding Technische Geneeskunde is meermaals benoemd tot topopleiding volgens de Keuzegids universiteiten. Aan de Universiteit Twente is te specialiseren in twee mastertracks Technical Medicine: Medical Imaging & Interventions (MII) en Medical Sensing & Stimulation (MSS).

UT-TG logo klein.gif

 
 
 
 

 

TU Delft, Erasmus MC & LUMC

Sinds 2014 bieden de TU Delft, Erasmus MC en LUMC de opleiding Technische Geneeskunde aan, onder de naam Klinische Technologie. De hoofdlocatie is de TU Delft en studenten volgen een of meerdere dagen per week college of practica in het Erasmus MC of LUMC. Bij de masteropleiding Technical Medicine kan de student kiezen uit twee specialiserende mastertracks: de Track Imaging & Intervention en de Track Sensing & Stimulation.

 

Logo_tu-delftuniversiteit_leidenLogo Erasmus Universiteit Rotterdam ZWART

Sitemap


Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde • KvK: 08200242 • IBAN: NL85 RABO 0153 1487 21 • BIC: RABONLU4NL