Woensdag 16 maart vond de eerste avond in deze reeks plaats, met een focus op de uitdagingen en toekomst van medische beeldvorming. De avond werd geopend door prof. dr. Mathias Prokop, afdelingshoofd van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc. Aan de hand van een aantal inzichtgevende grafieken maakte hij duidelijk dat de alsmaar stijgende kosten in de zorg een essentiële rol zullen spelen in de toekomst van de medische beeldvorming. Deze introductie werd vervolgd door drie korte pitches waarbij technisch geneeskundigen vertelden over de methodes en technieken die zij toepassen binnen hun onderzoek op het vlak van medische beeldvorming. Daphne Lobeek lichtte het onderzoeksdesign toe van het onderzoek over beeldvorming van agiogenese bij hoofd-hals oncologie patiënten. Carrie Wismans besprak de toepassingen van de 7 Tesla MRI bij haar onderzoek bij ALS patiënten. Tot slot gaf Bart Cornelissen een overzicht van het gebruik van de 7 Tesla MRI bij de follow-up van cerebrale aneurysmata.
Na deze variatie aan sprekers was er tijd voor een korte pauze waarin veel aanwezigen van de mogelijkheid gebruik maakten om elkaar te ontmoeten of nog een aantal vragen te stellen. Na de pauze gaf dr. ir. Bob Goedhart van Medis een helder overzicht over de werking van hun al langer bestaande software voor de verwerking van cardiovasculaire beeldvorming. Hierbij werd geschetst dat achterliggende berekeningen of methodes niet altijd ingewikkeld hoeven te zijn; simpele maar robuuste methodes kunnen vaak al veel mogelijkheden bieden. Tot slot presenteerde dr. ir. Mariëlle Philippens, klinisch fysicus op de afdeling radiotherapie van het UMC Utrecht, haar visie op de toekomst van beeldvorming binnen de radiotherapie.
Al met al was het een afwisselend programma die positief werd gewaardeerd door de aanwezigen. We hopen ook de volgende wetenschapsavond u weer te mogen begroeten!
De wetenschapscommissie van de NVvTG zal de komende tijd een reeks wetenschapsavonden organiseren met de focus op een specifiek technisch geneeskundig werkgebied. Houd de agenda dus in de gaten!