TG in medtech: niet-invasieve continue hemodynamische monitoring

Case Daniëlle Koopman TG

Technisch geneeskundige dr. Daniëlle Koopman voerde van 2015 tot 2019 promotieonderzoek uit op de afdeling nucleaire geneeskunde in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Daar onderzocht ze de impact van nieuwe PET scanners op het opsporen van kleine afwijkingen bij patiënten met kanker. In 2020 maakte ze de overstap naar het bedrijfsleven en sindsdien werkt ze bij Finapres Medical Systems, een bedrijf dat zich richt op niet-invasieve continue hemodynamische monitoring.

Wat zijn je taken bij Finapres?

Ik ben clinical research specialist en dat betekent dat ik betrokken ben bij het opstellen en coördineren van research projecten en het ondersteunen van de onderzoekers. Deze projecten kunnen als doel hebben om onze markt- en toepassingsgebieden te vergroten, onze technologie te valideren of onze klanten te ondersteunen.

Ook voer ik literatuurstudies uit als onderdeel van de post-market surveillance en bezoek ik (virtuele) congressen om onze klanten te spreken en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied. Ik heb regelmatig contact met onze gebruikers (artsen, verpleegkundigen, technici èn patiënten) en ik verzamel feedback om de Finapres producten verder te verbeteren. Daarnaast schrijf ik samen met onze communicatiespecialist teksten voor onze website, nieuwsbrieven en sociale media. Het is dus een hele gevarieerde baan!

 

Hoe was de overstap van ziekenhuis naar bedrijf?

De eerste maanden heb ik uiteraard heel veel bijgeleerd, zowel over het (voor mij nieuwe) vakgebied als over het werken bij een bedrijf in medische hulpmiddelen. De oprichter van het bedrijf, Gerard Langewouters, heeft mij getraind. Dankzij zijn technisch-wetenschappelijke achtergrond en zijn jarenlange ervaring met de Finapres producten was dit erg leerzaam. Terugkijkend kan ik zeggen dat de overstap van ziekenhuis naar bedrijfsleven prima verliep!

 

Hoe zet jij je TG kwaliteiten in?

De ervaring die ik heb opgedaan tijdens m’n stages en promotieonderzoek in het ziekenhuis neem ik continue mee in mijn werk. Onze producten worden veel gebruikt in ziekenhuizen en in onderzoekscentra, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom mensen flauwvallen (syncope). Als producent wil je zo goed mogelijk aansluiten bij de praktijk zodat je zorgverleners faciliteert in hun werk. Ik heb een grote rol in de klinische inbreng bij de ontwikkeling van nieuwe producten en het verbeteren van bestaande producten. Dit doen we samen met onze support-, kwaliteit-, software- en hardware engineers. Dankzij mijn medische èn technische achtergrond hebben we goed contact en krijgen de engineers de nodige medische input van mij en van de artsen waar ik mee spreek.

Verder worden nieuwe medische producten getest en gevalideerd in een ziekenhuisomgeving. Dit vraagt om uitgebreide voorbereiding zoals het opstellen van het onderzoeksprotocol en het schrijven van een METC-aanvraag. Ook hierbij komt mijn onderzoekservaring goed van pas en zorgen we dat nieuwe producten op de juiste wijze gevalideerd worden.

 

Wat is post-market surveillance?

Post-market surveillance (PMS) is een verzameling van activiteiten die de fabrikant moet uitvoeren om de veiligheid en prestaties van zijn product te monitoren als dit product eenmaal op de markt is. Het doel hiervan is dat de fabrikant steeds actuele informatie heeft op basis waarvan hij zijn product of de veilige toepassing daarvan kan verbeteren als dat nodig blijkt. [bron: IGJ website, januari 2021]

Erik Altena

Erik Altena is Managing Director bij Finapres Medical Systems. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in de medische hulpmiddelen industrie, waarbij hij gewerkt heeft bij verschillende bedrijven, van startup tot multinational.

Case Daniëlle Koopman TG

Wat is de meerwaarde van een TG binnen jullie bedrijf?

Finapres heeft voor deze positie nadrukkelijk iemand gezocht met een achtergrond in technische geneeskunde omdat deze mensen -een voor ons- zeer degelijke wetenschappelijke basis hebben. Dit komt tot uiting in het opstellen van studieprotocollen en ze zijn hier ook een goede sparringpartner  voor onze samenwerkingspartners (wat niet zelden onze klanten zijn). Tevens zijn technisch geneeskundigen opgeleid om de verbinding te leggen tussen de klinische vraag en de techniek en die klinische relevantie is mede de basis voor een goede business case.

Een medische hulpmiddelen fabrikant als Finapres is verplicht om ontwikkelingen in de markt nauwkeurig te volgen. Wij moeten actief bewaken of onze technologie nog ‘state-of-the-art’ is. Dat noemen we post-market surveilance (PMS). Een onderdeel van PMS is literatuur-gerelateerd dus alle literatuur op ons vakgebied moet gelezen worden. Dat is ook een belangrijke taak die Daniëlle vervult.

 

Hoe worden TG binnen het bedrijf ingewerkt? Is er typische kennis en/of zijn er typische vaardigheden die worden bijgeschoold?

Voor Daniëlle was haar start bij Finapres de eerste kennismaking met het bedrijfsleven. Tijdens het inwerken hebben we daarom veel aandacht besteed aan de commerciële inzichten, klanten leren kennen, contact met klanten en het analyseren van producten van andere bedrijven binnen onze markt. Uiteraard hebben we Daniëlle ook een gedegen inhoudelijke training aangeboden omtrent de werking van onze technologie, de validatie en de toepassingsgebieden. Inmiddels is Daniëlle zelf in staat om deze trainingen te geven aan (nieuwe) medewerkers en klanten!

 

Het bedrijf

Finapres Medical Systems ontwikkelt en verkoopt sinds 2002 wereldwijd medische apparatuur voor niet-invasieve continue hemodynamische monitoring, zoals (vinger)bloeddruk, slagvolume en ECG signalen. Finapres is sinds 2010 onderdeel van de Demcon group met het hoofdkantoor in Enschede. Demcon is een ontwikkelaar, producent en leverancier van high-end (medische) technologie.

Scroll naar boven