Elk jaar reikt de NWO, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Veni, Vidi en Vici beurzen uit aan talentvolle onderzoekers. Onlangs werd bekend dat Technisch Geneeskundige dr. Lisanne V. (Sanne) van Dijk één van de beurswinnaars van 2021 is. Hierdoor krijgt zij de mogelijkheid om drie jaar lang onafhankelijk onderzoek te doen omtrent het personaliseren van de bestralingsbehandeling bij hoofd-halskankerpatiënten.
Na een stage bij het protonencentrum (PSI) in Zwitserland, deed Sanne haar scriptie van de master Technical Medicine op de afdeling Radiotherapie in het UMCG te Groningen. Ze deed hierbij onderzoek naar de impact van veiligheidsmarges op de behandelrobuustheid en bijwerkingen van protonentherapie. Protonentherapie is een nieuwe vorm van bestraling waarbij protonen zo worden versnelt dat precies het tumorweefsel bestraald wordt en het gezonde weefsel achter de tumor gespaard worden. Deze techniek is echter beperkt in Nederland beschikbaar, waardoor het essentieel is dat de patiënten die het meeste baat hebben van deze techniek worden geselecteerd.
Gedurende haar promotieonderzoek op dezelfde afdeling ontwikkelde ze predictiemodellen om bijwerkingen beter te voorspellen op basis van de beeldvorming, om hierdoor een betere selectie van hoofd-halskankerpatiënten voor protonentherapie te faciliteren. De resultaten gaven bijvoorbeeld aan dat een speekselklier met meer vetweefsel een grotere kans kan geven op een ernstige droge mond als bijwerking.
Sanne wil als Technische Geneeskundige graag toe naar personalized medicine voor hoofd-halskankerpatiënten. Hiervoor is ze als postdoctoral fellow met een NWO Rubicon grant 2 jaar onderzoek gaan doen in het MD Anderson Cancer Center in Houston, Texas. In Amerika zette ze een clinical trial op om haar nieuwe innovatieve bestralingsmethode te testen specifiek voor hoofd-halskankerpatiënten die een hoog risico hebben om niet te genezen van de behandeling. Deze nieuwe methode is een innovatieve combinatie van protonentherapie, adaptieve behandeling en aangepast bestralingsschema waarbij patiënten minder bijwerkingen ervaren.
En nu terug in het UMCG als assistent professor met de Veni Grant, wil Sanne de modellen om bestralingsbijwerkingen te voorspellen en te voorkomen in hoofd-halskankerpatiënten verder ontwikkelen. Momenteel wordt vaak alleen de gemiddelde dosis van één of twee organen meegenomen in een model. Sanne wil met behulp van multidimensionale medische beeldvorming, 3D bestralingsdosis, klinische variabelen en deep learning, het voorspellen van bijwerkingen verbeteren. “Deze 3D informatie geeft veel completer informatie over patiënt specifieke karakteristieken en de behandeling, waardoor een beter geïnformeerde voorspelling van de bijwerkingen kan worden gemaakt. Het uiteindelijke doel is om een onderzoekslijn op te zetten met als doel om voor elke hoofd-halskankerpatiënt de beste gepersonaliseerde behandeling te kunnen aanbieden. Dus met dezelfde of verbeterde overlevingskansen en zo min mogelijk bijwerkingen”, aldus Sanne van Dijk.
Wij feliciteren Sanne van harte met het winnen van de Grant en wensen haar heel veel succes met haar verdere onderzoek!