Verbeteren van epilepsie chirurgie door multimodale planning

Case Nicole van Klink

Nicole van Klink is Technisch Geneeskundige (TG) en fellow op de afdeling Neurologie-Neurochirurgie in het UMC Utrecht en bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN).

Wat zijn je taken?

Voorafgaand aan epilepsie chirurgie is uitgebreide preoperatieve diagnostiek en planning vereist, waaronder in ieder geval elektro-encefalografie (EEG) en MRI. Maar vaak wordt dit nog aangevuld met magneto-encefalografie, PET, SPECT, fMRI en soms zelfs invasieve EEG registraties met geïmplanteerde elektroden. Met behulp van verschillende kwantitatieve analyses, zoals signaalfiltering en netwerkanalyses van EEG data, postprocessing van MRI scans en statistische analyses van nucleaire onderzoeken haal ik meer klinisch relevante informatie uit de diagnostische onderzoeken. Uiteindelijk combineer ik alle gegevens in een multimodaal model om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de patiënt en met het gehele behandelingsteam tot de best mogelijke operatie of implantatie strategie te komen. Deze behandelstrategie implementeren we in het neuronavigatiesysteem om een eventuele interventie zo goed mogelijk voor te bereiden. En komt het inderdaad tot een interventie, dan sta ik samen met de neurochirurg op de OK en om deze de preoperatieve planning uit te voeren.

Hoe zet jij je TG kwaliteiten in?

Ik ben een schakel tussen de fysici en de artsen. Door de combinatie van klinisch inzicht en uitgebreide achtergrondkennis over beschikbare diagnostische onderzoeken kan ik alle informatie samenvoegen in een multimodaal model. Hierdoor heerst er meer duidelijkheid gedurende multidisciplinaire overleggen, waardoor besluitvorming beter op feiten gemaakt kan worden in plaats van in een theoretische discussie belandt. Nadat de behandelkeuze is gemaakt, kloppen neurologen en neurochirurgen bij me aan voor het maken van een zo goed mogelijke preoperatieve planning met de neuronavigatie software.

Wat heeft de patiënt eraan?

Door alle informatie samen te voegen weet ik precies wanneer welk onderzoek geïndiceerd is om optimale resultaten te verkrijgen voor de individuele patiënt. Ook houd ik de behandeling zo up-to-date mogelijk met de laatste technologische mogelijkheden, zodat patiënten hiervan kunnen profiteren.

Wat motiveert je?

Ik wil technologische ontwikkelingen ook direct beschikbaar maken voor de patiënt. Het is erg motiverend om snel effect te zien van de dingen die je doet.

Dr. Maeike Zijlmans

Dr. Maeike Zijlmans is neuroloog in het UMC Utrecht en associate professor bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). Zij is gespecialiseerd in de zorg voor moeilijk behandelbare focale epilepsie, onder andere via epilepsie chirurgie.

Case Nicole van Klink

Hoe ziet u de rol van de TG?

De opkomst van de TG kan worden vergeleken met die van de SEH-artsen. In het begin was er tegenstand vanuit veel specialisaties, maar ze zijn nu niet meer weg te denken. De TG is nog in ontwikkeling om deze positie te verwerven. Ik voel vertrouwen in dit proces: geleidelijk aan wordt de TG vanzelfsprekend en kan niemand het zich voorstellen dat we het zonder moeten doen.
 

Foto’s:  Productzaken.com

Scroll naar boven