Verslag juridische avond 21 mei 2014

Op woensdag 21 mei 2014 verzamelden zo’n zestig technische geneeskundigen zich in een vergaderzaal op steenworp afstand van de Dom in Utrecht. Het waren  vooral afgestudeerden, maar ook enkele studenten, die waren gekomen om zich te laten voorlichten over de wetgeving met betrekking tot het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen.

Wet BIG

Mr. Arie Kreule, jurist bij de VvAA, heeft een uitgebreide presentatie gegeven over de juridische aspecten rondom de wet BIG. Daarnaast heeft Akke Bakker haar dagelijkse praktijk belicht. Zij is technisch geneeskundige en  hyperthermie specialist en vertelde over haar werkzaamheden in het AMC. Akke werkt in een team waarin zij verantwoordelijk is voor de hyperthermie behandeling. Ook gaf zij aan welke klinische handelingen zij zoal verricht en hoe zij omgaat met wetgeving en het kwaliteitsregister. Als hyperthermie specialist voert Akke verschillende voorbehouden handelingen uit.

De algemene maatregel van bestuur (AMvB) met betrekking tot opname van de technisch geneeskundige in de wet BIG hier:

Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid klinisch technoloog (Staatsblad)

Tuchtrecht

Sinds januari 2014 is de technisch geneeskundige opgenomen in de wet BIG. Dit betekent dat de rechtspositie van de klinisch technoloog is veranderd. Wanneer iemand een klacht heeft over een technisch geneeskundige dan kan deze door het tuchtcollege worden behandeld.

Gedurende de presentatie heeft Dhr. Kreule veel voorbeelden uit de praktijk gegeven, wat zorgde voor een levendige uitleg. Als zorgverlener in de individuele gezondheidszorg is het belangrijk om altijd kritisch te blijven op het eigen en zelfstandig handelen. Ook is duidelijke documentatie een vereiste.

Scroll naar boven