We weten als technisch geneeskundigen aardig wat over de medisch-technische kant van innovatie. Maar hoe verhoudt de economie zich tot innovatie in de zorg? En zijn al die innovaties wel nodig? Met deze thema’s organiseerde de NVvTG Wetenschapscommissie op 27 oktober jl. weer een wetenschapsavond, ditmaal te gast bij de VvAA in Utrecht.
Prof. Dr. Guus van Montfort maakte ons in zijn lezing wegwijs in hoe de economie zich gedraagt rondom de zorg en haar innovaties. We worden allemaal steeds ouder, maar ook steeds welvarender. De hoeveelheid geld die uitgegeven wordt aan zorg stijgt dan ook, vertellen trends ons, ondanks voorgenomen bezuinigingen. De zorg zal zich ook steeds meer gaan verplaatsen van de ziekenhuizen naar de mensen thuis. De verwachting is dat een groot deel van de zorg in Nederland zal worden uitgevoerd in de nulde lijn en minder in de tweede en derde lijn. Ook denkt Prof. van Montfort dat het aantal specialistische centra zal dalen. Een opmerking waar de TG’ers in de zaal kritisch tegenaan kijken. Ligt de toekomst van de technisch geneeskundige in de ouderengeneeskunde, in domotica en e-health?
Dr. Erwin Kompanje stelde samen met zijn publiek de vraag: ‘to stent or not to stent’? Kennis op dit gebied blijft gestaag groeien en we kunnen steeds betere stents maken. Maar hoe zinvol is deze innovatie? Atherosclerose, een echte welvaartsziekte, genees je er niet mee. Chronische ontstekingen blijken hierin het sleutelwoord. Anti-inflammatoire voeding is een betere behandeling dan alle statines en stents bij elkaar, aldus Kompanje. De invloed van de voedingsmiddelenindustrie blijkt ver te reiken. Suikers kunnen we in heel veel van onze supermarktproducten vinden. ‘Snoep verstandig, eet een appel’ zullen we maar zeggen.