Verslag Wetenschapsmiddag ‘De ontwikkeling van de Technisch Geneeskundige’

Met inmiddels meer dan 200 afgestudeerde technisch geneeskundigen vinden steeds meer technisch geneeskundigen hun weg naar het ziekenhuis of het bedrijfsleven. Na het afstuderen of de promotie zijn zij natuurlijk nog niet uitgeleerd. Tijdens de afgelopen wetenschapsmiddag in een restaurant in Utrecht worden voorbeelden gegeven van specialisaties en opleidingsmogelijkheden.

Rinse Ubbink, lid van de opleidingscommissie van de NVvTG, vertelt over de invulling van de fellowships. Er zijn nu zes TG’ers werkzaam als fellow en ieder heeft daar zijn eigen invulling aan gegeven. De fellows worden in principe opgeleid tot een specialist die naast zijn/haar eigen afdeling, ook inzetbaar is in de rest van het ziekenhuis, of op zusterafdelingen in andere ziekenhuizen. De programma’s variëren enorm, waar voor de opleidingscommissie een grote uitdaging ligt om tot een uniforme beoordeling te komen.

De tweede spreekster van de middag is Willemijn van der Kooi, gepromoveerd en werkzaam bij de medisch-technische dienst van het UMCU. Ze werd gevraagd voor de plek door haar medische en technische achtergrond en haar functie is dan ook een voorbeeld van een echte TG-baan. Ze begeeft zich in haar werk met steunharten werkelijk op het raakvlak van techniek en zorg, van de technische instelling van de apparatuur tot het doen van poli.

De laatste spreker is Jeroen Veelenturf, hij volgt de post-masteropleiding Qualified Medical Engineer en is werkzaam in het Erasmus MC. Deze opleiding is hij als afgestudeerd TG’er gaan volgen om te komen tot meer verdieping op technisch vlak. Zijn TG-achtergrond kan hij goed gebruiken bij het maken van de koppeling tussen de functionele vraag van zorgverleners en de technische uitvoering door informatici. Jeroen is onder andere betrokken bij de koppeling van meetapparatuur met het nieuwe elektronische patiëntendossier.

De middag werd afgesloten met een bedankje voor Maryse van ’t Klooster, die afscheid neemt van de wetenschapscommissie. Als voorzitter heeft zij zich enkele jaren erg actief en met veel enthousiasme ingezet om afwisselende en interessante wetenschapsbijeenkomsten te organiseren.

Scroll naar boven