Virtual Reality bij preoperatieve planning van kinderhartchirurgie

man en vrouw zitten achter een bureau en wijzen naar computerscherm
Jet Peek

Technisch Geneeskundige Jet Peek is onlangs afgestudeerd aan het ErasmusMC. Haar onderzoek naar het gebruik van Virtual Reality (VR) en 3D printen op de afdeling cardiothoracale chirurgie leidt tot veel enthousiasme onder chirurgen en cardiologen.

“In mijn onderzoek heb ik vooral gekeken naar patiënten met een double outlet right ventricle (DORV). De anatomie van het hart in deze groep patiënten is erg heterogeen en vaak een combinatie van complexe problemen waardoor een goede individuele preoperatieve planning extra belangrijk is. Eerst wordt het hart en de relevante structuren gesegmenteerd uit de CT scan. Dit 3D-model wordt samen met de CT-scan in een VR omgeving getoond, zo heeft de chirurg de mogelijkheid om het hart van alle kanten te bekijken. Vooral de onderlinge relatie van anatomische structuren is makkelijker te begrijpen dan op de 2D CT-scan slices” vertelt Jet aan de NVvTG.

De masterthesis wordt vervolgd met een breder onderzoek. Tijdens een promotietraject zal Jet verder onderzoek doen naar de veelbelovende toepassingen van extended reality in de complexe hart- en longchirurgie.

Lees meer over het onderzoek van Jet op: Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model – Amazing Erasmus MC

Scroll naar boven